AGENDA

2023

Zondag 17 september om 13 uur / Groot Rotterdams Atelier Weekend 2023 / (solo) / In de binnentuin van het Jan van de Ploeghuis bevindt zich een installatie gewijd aan speltgodin Hildegard von Bingen, naamgever van de buurt en uitvinder van speltbier met het in die tijd omstreden ingrediënt hop. Op zondagmiddag treedt Cora Schmeiser op met liederen van Hildegard von Bingen. Dit in het kader van het Groot Rotterdams Atelier Weekend, dat samenvalt met haar naamdag / Hooglandstraat 67, Rotterdam.

Dinsdag 26 september, 19 uur / Goldenes Licht des Himmels / (ensemble) / In alle christelijke kerken begeleiden engelen het hele kerkelijk jaar door de gelovigen: de aartsengel Gabriël kondigt de geboorte van Maria aan, met Kerstmis zingen de engelenkoren de lof en volgens het evangelie van Matteüs rolde een engel de steen opzij waarmee Jezus' graf werd verzegeld en verkondigde de opstanding van Christus. In afbeeldingen van de kroning van Maria tot Koningin van de Hemel wordt Maria vaak omringd door engelen die musiceren - zingend, begeleid door blaas-, snaar- of tokkelinstrumenten. Afbeeldingen van engelenkoren zijn ook vaak te vinden op altaarstukken, waarvan de luiken meestal op slot zaten en alleen op feestdagen werden geopend. Op die gelegenheden werden de hemel en de hemelse koren zichtbaar voor de gemeente - de hemel ging open. Maar hoe zou deze engelachtige muziek hebben geklonken? Hoe stelde de Middeleeuwer zich die voor? De bijdrage van het Colusca-ensemble behandelt dergelijke vragen - uitgaande van de veronderstelling dat de zang van de aardse feestvierders en congregaties zich vermengde met de engelenkoren van de hemelse liturgie, in een polyfonie die aanvankelijk aan vrolijker genres en gelegenheden was voorbehouden. Naast composities van Guillaume Dufay en Walter Frye zijn er ook voorbeelden te horen uit het repertoire uit de Engelberg Codex 314, het Berliner Liederhandschrift 190 en het Buxheimer Orgelbuch. En misschien kun je deze avond een beetje navoelen hoe indrukwekkend, zelfs verpletterend de polyfonie moet zijn geweest voor mensen die in hun dagelijks leven alleen monofone muziek hoorden... / Ensemble Colusca: Cora Schmeiser - zang, Susanne Ansorg - vedel en Lucia Mense - fluiten, met Vincent Kibilis - harp in het kader van Wittenberger Renaissance Musikfestival / Bourbeck Haus, Schlossplatz, Lutherstadt Wittenberg.

Zondag 15 oktober, 17 uur / Dit en dat / (ensemble) / Concert van het Lunyala Trio: Lucia Mense - fluiten, Cora Schmeiser - stem, Dietmar Bonnen - toetsen en slagwerk temidden van het werk van beeldend kunstenaars Ulrike Siecaup en Sigmund de Jong. Financieel ondersteund door Initiative Freie Musik e.V. Köeln / Gelbes Palais, Keulen.

Zondag 5 november, 12 - 15.30 uur / Klangwerkstatt / (ensemble) / Klankworkshop met Ars Choralis Coeln o.l.v. Maria Jonas / Kolumba Museum, Keulen.

Zondag 12 november (reservedag zaterdag 11 november) 15.00 uur / 15.30 uur / 16.00 uur / 16.30 uur voor 1-2 personen / 17.30 uur voor maximaal 6 personen / Cora's hOORarium • Privé devoties / (solo) / Geïnspireerd door gesprekken met Ulrike Siecaup (Keulen) en Sigmund de Jong (Rotterdam) en Guido Lauterbach van het Gelbe Palais nodigt Cora je uit voor een privé devotie voor 1 zanger en 1 tot 2 luisteraars. De nieuw vormgegeven ruimtes van het Gelbe Palais in geïntensiveerde verhoudingen vormen een eenheid met de ruimtelijke architectuur, lijnen, licht en kleuren. Cora's hOORarium biedt een intuïtieve klankervaring, waarbij gebruik wordt gemaakt van een keur aan vocale suggesties uit de middeleeuwen en het heden. Perotinus (1160-1230), Giuliano Bracci (*1980), Hildegard von Bingen (1098-1179), John Cage (1912-1992), Hans Arp (1886-1966) en Kurt Schwitters (1887-1948) maken deel uit van de klankcollage. Luisteraars kiezen één van de drie-gangenmenu's blauw • groen • grijs • bruin • of wit, die Cora later als privé devotie zal opdienen. Elk menu bestaat uit drie aandachtspunten: een context, een lied uit de middeleeuwen en een hedendaagse compositie of tekst. Cora Schmeiser - zang, lezing, draailier, klankschaal / Aanmeldingen via: info@das-gelbe-palais.de / das Gelbe Palais, Keulen.

Zondag 15 december / Aus einer Wurzel zart - Kerstprogramma / (Ensemble) / Concert van Ensemble Nu:n: Gert Anklam – saxofoons, Falk Zenker – gitaar & live electronika en Cora Schmeiser - stem & recitatie. Middeleeuwse liederen en gezangen in een nieuwe jas / Bildhäuser Hof, Bad Neustadt.

 

Cora Schmeiser, foto  Florian Cramer

 

Cora Schmeiser, foto © Florian Cramer

 

Cora Schmeiser, foto © Florian Cramer

 

Cora Schmeiser, foto © Florian Cramer

 

Cora Schmeiser, foto © Florian Cramer