Cora Schmeiser is een veelzijdig zangeres. Haar stem beweegt zich lenig tussen muziek uit de middeleeuwen, de barok en de hedendaagse muziek. In haar optredens weet ze een intieme, ingetogen sfeer neer te zetten, waarin je als luisteraar continu geboeid blijft door haar verfijnde stemgeluid, de virtuositeit waarmee ze expressieve contrasten maakt en haar subtiele mimiek; theatraal, maar ongekunsteld.

Cora kreeg haar eerste muzikale en creatieve impulsen in het ouderlijk huis en leerde door een jarenlange zangervaring bij het Landesjugendchor Rheinland-Pfalz het plezier in het gezamenlijk musiceren kennen. Dat plezier leidde haar naar muziekstudies in Frankfurt aan de Main en Den Haag aan Zee. Daar ontdekte ze haar liefde voor met name de oude - en de zeer oude - muziek én de hedendaagse muziek met zijn theatraliteit. Door masterclasses, het lidmaatschap van het Nederlands Vocaal laboratorium/Vocaal LAB en de vervolgopleiding 'Muziek van de middeleeuwen / Oude muziek van de hogere standen' in Fulda kon Cora haar muzikale kennis op beide vakgebieden verdiepen en verfijnen.

Cora is docent klassieke zang bij de Rotterdamse SKVR-Muziekschool en werkt als taalcoach Duits voor het Groot Omroepkoor en de Nederlandse Opera. Sinds 2016 is ze als docent Duits voor zangers verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds de oprichting in 2004 is ze vast lid van de Keulse Frauenschola Ars Choralis Coeln die onder leiding van Maria Jonas middeleeuwse muziek van onder andere Hildegard von Bingen en Anna von Köln uitvoert.

Cora Schmeiser, foto © Florian Cramer

foto © Florian Cramer

Cora Schmeiser, Tijdsreis van een Trobairitz, Klondike River, Schuppen 1, Bremen, foto © Arnold Schalks

 

Cora Schmeiser, Marc Lewon, Tijdsreis van een Trobairitz, Berkel Enschot, foto © Arnold Schalks

 

Cora Schmeiser, Reinier van Houdt, Bij gebrek aan conversatie, Rotterdam, foto © Arnold Schalks

 

Cora Schmeiser, An Anna Blume, Kurt Schwitters, Museum de Pont, Tilburg, foto © Arnold Schalks

 

Cora Schmeiser, Aliona Yurtsevich, Viaggio Interiore, [Awakening of Alice], Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam,  foto © Co Broerse

 

Cora Schmeiser, Frauenschola Ars Choralis Coeln, Maria Jonas